Cutie manuală sau automată?

Cutie manuală sau automată?

În primul rand, pentru ca autoturismul tau sa ajunga din punctul A in punctul B, fara sa ramana blocat in primele trepte – el are nevoie de o transmisie automata sau manuala de lucru.

Vezi tu, transmisia permite masinii sa schimbe angrenajele si transfera astfel puterea de la motor la osia de antrenare in cel mai eficient mod posibil.

Cum reuseste sa faca acest lucru?

Ei bine, o face prin modificarea raportului de viteza. Ce trebuie sa stii este ca in angrenajele mai mici, modelul de transmisie automata sau manuala creste puterea disponibila, reducand concomitent viteza.

In angrenajele mai mari insa, transmisia reduce puterea si creste viteza. In acest fel ea reuseste sa ii permita masinii tale sa distribuie energia si viteza in cel mai eficient mod posibil.

Dar totusi …

Ce alegem?

Cutie manuala sau automata?

In randurile de mai jos iti voi prezenta avantajele si dezavantajele fiecareia, urmand sa te convingi de ce cutia de viteze automata este mai buna.
Cutie De Viteze Manuala: Avantaje

Cu toate ca din punctul nostru de vedere cutia de viteze manuala este o tehnologie expirata, ea prezinta o serie de avantaje minore.

Este mai putin costisitoare de achizitionat

Daca decizi sa iti cumperi o masina in functie de buget, atunci cutia manuala are un avantaj. In medie, o transmisie manuala este mai ieftina decat o transmisie automata cu aproximativ 4000 RON, in functie de pretul masinii.

Este mai ieftina de intretinut

In general, cutia de viteze manuala este mai usor de intretinut decat cea automata. Dar ce nu trebuie sa uiti este ca la cutia de viteze manuala, spre deosebire de cea automata, ai si un ambreiaj care se poate strica.

Cand alegi o transmisie automata scapi de problemele ambreiajului.

Usoara eficienta mai buna a combustibilului

In cele mai multe cazuri, motoarele cu transmisie manuala sunt mai putin complexe decat cele cu transmisie automata. Pe langa faptul ca au mai multe viteze decat cutia de viteze automata, ele cantaresc mai putin.

Care este rezultatul final?

Vei ajunge sa obtii mai multi km din benzina pe care o ai in rezervor decat ai face-o cu o transmisie automata …

Insa acest avantaj nu compenseaza fata de alte dezavantaje ce le are cutia manuala fata de cea automata.
Cutia De Viteze Automata: Avantaje

Inca de cand a aparut tehnologia transmisiei automate, aceasta a inceput sa castige teren in favoarea transmisiei manuale invechite.

Avantajele la cutia de viteze automata sunt urmatoarele:

Este mai usoara de utilizat

Cu toate ca nu este dificil sa te obisnuiesti cu folosirea ambreiajului, ai nevoie totusi de putina practica. Din fericire, modelul de transmisie automata te scapa de aceasta grija. Ai nevoie de mai putin timp pentru a invata sa conduci daca alegi sa optezi pentru cutia de viteze automata.

Un lucru interesant ce l-am observat este ca doamnele prefera mai mult transmisia automata decat domnii. Probabil aceasta se datoreaza usurintei de a conduce in aceasta varianta.

Protejeaza motorul de suprasaturatie

Vezi tu, cand alegi sa optezi pentru cutia de viteze automata, motorul este protejat de suprasaturatie. Acest fapt se realizeaza prin faptul ca nu se exercita suprasaturatie asupra vibrochenului si astfel nu se accentueaza uzura la pistoanele 1 si 4.

De interes: Cutia De Viteze Automata Functionare: 9 Pasi Simpli Prin Care Intretii O Transmisie Automata

Esti mai atent ca si sofer in trafic

Este demonstrat.

Atunci cand alegi sa conduci o masina cu transmisie automata, sansele sa faci accident sau manevre gresite se reduc considerabil.

De ce se intampla aceasta?

Vezi tu, cum nu mai esti nevoit sa faci schimbul vitezelor manual, atentia distributiva nu iti este afectata si esti mai atent la drum.

Iti ofera mai multa siguranta in trafic

De cate ori ti s-a intamplat sa fii distras la volan de catre persoanele din masina, cu fel de fel de discutii “interesante”?

De multe ori …

Insa problema este ca acest lucru te poate prinde la semafor si uiti ca se face culoarea verde. Lumea incepe sa te claxoneze, tu te agiti si astfel ajunge sa iti moara motorul inainte sa pornesti de pe loc.

Dar daca ai transmisie automata, ce se intampla?

Nu ai ambreiaj, deci eviti aceasta problema!

Este mai buna pentru zonele deluroase

Daca esti un sofer mai putin experimentat, ceea ce nu este o rusine, o masina ce are cutie de viteze automata te poate ajuta in cazul in care te afli pe o panta abrupta. Din fericire, navigarea pe o astfel de panta este mai usoara decat daca ai avea transmisie manuala, mai ales daca incerci sa pleci dintr-un punct mort.
Cutie manuala sau automata: Concluzii

Ca si o concluzie la acest articol, tot ce putem sa iti spunem este ca, in opinia noastra, cutia manuala este o tehnologie expirata care a ramas doar la nivelul soferilor “de demult”.

De multe ori acestia nu vor sa accepte ca schimbarea vitezelor poate fi stabilita de catre un computer, usurandu-le astfel toata treaba.

Cu toate acestea, in cei 18 ani de experienta ce ii avem, am ajuns la concluzia ca peste 80% din clientii ce au condus cel putin o data o masina ce are transmisie automata nu s-au mai intors la cea manuala.

Chiar daca unii dintre ei au preferat totusi sa isi pastreze masina cu transmisie manuala, au ales sa cumpere pe langa aceasta si o masina cu transmisie automata.

Sper ca acest articol ti-a fost folositor si ai inteles de ce o cutie de viteze automata este mai avantajoasa decat una manuala.